operatii obezitate 

Operatii obezitate

Chirurgia este considerata astazi cel mai eficient tratament al obezitatii morbide. Tehnicile operatorii care se adreseaza obezitatii sunt grupate sub denumirea de operatii bariatrice. Chirurgia bariatrica (Chirurgia obezitatii) este o subdisciplina a chirurgiei generale a carei denumire deriva din limba greaca: baros, (plural bari) sau ebraica (bari ) - cuvinte care reprezinta semantic forme diferite de exprimare a greutatii: incarcatura, apasare etc).  Chirurgia bariatrica grupeaza toate manevrele chirurgicale care se adreseaza pacientilor obezi in scopul normalizarii statusului lor ponderal, fara a include indepartarea de tesut adipos sau altfel de tehnici de chirurgie cosmetica. Chirurgia bariatrica defineste o categorie specifica de operatii care presupun reducerea rezervorului gastric, cu sau fara malabsobtie asociata.

Tehnicile de chirurgie bariatrica acceptate, recunoscute si larg utilizate international, pot fi grupate in 3 categorii: restrictive (limiteaza aportul alimentar), malabsorbtive (reduc suprafata de absorbtie alimentara in conditiile unui consum alimentar aproape nemodificat) si mixte/combinate (limiteaza aportul alimentar si intarzie procedul de digestie alimentara).

Tehnicile de chirurgie bariatrica influenteaza balanta echilibrului energetic diminuand considerabil aportul exogen si determinand organismul sa consume energie din rezervele acumulate.

Reducerea depozitelor de energie inseamna diminuarea tesutului adipos, slabire, recapatarea aspectului normal, usurarea semnificativa a functiilor vitale, disparitia sau ameliorarea importanta a maladiilor determinate de obezitate.

Chirurgia laparoscopica,  prin posibilitatile sale de minima invazivitate si minima agresiune asupra tesuturilor interesate detine un loc deosebit de important in reusita terapeutica finala la pacientii obezi. Introducerea acestui abord a contribuit major la relansarea chirurgiei obezitatii in ultimii 10 ani.

BMI

Scroll to top