Operatie obezitate Gastric Sleeve

Definitia operatiei Gastric Sleeve

Gastrectomia longitudinala cunoscuta ca si Micsorarea Stomacului sau Gastric Sleeve (engl.) presupune indepartarea portiunii laterale a marii stomacului de-a lungul micii curburi, de la unghiul Hiss pana la antrul gastric.

Procedura Gastric sleeve

Gastrectomia Longitudinala Laparoscopica (GLL) - Gastric Sleeve este cea mai noua metoda chirurgicala utilizata in tratamentul obezitatii. Efectuarea acestei operatii prin abord miniminvaziv (laparoscopic) este posibila datorita progreselor enorme pe care le-a inregistrat tehnologia medicala actuala in domeniul electrochirurgiei si al suturilor mecanice!

Eficienta gastrectomiei longitudinale - Gastric Sleeve

Eficienta gastrectomiei longitudinale - Gastric Sleeve in tratamentul obezitatii morbide este determinata de mai multe mecanisme de limitare a aportului alimentar:

1.Reducerea capacitatii rezervorului gastric. Mesele reduse cantitativ reprezinta dezideratul oricarui procedeu de slabit! Prin operatia de gastrectomie longitudinala (gastric sleeve) se indeparteaza (se scoate) o mare parte din stomac (cca 80%), lasand in circuitul digestiv un tub gastric de dimensiuni foarte reduse (cca 100ml). Astfel, pacientul va fi obligat sa consume alimente in cantitate foarte redusa!

2.Diminuarea senzatiei de foame. La nivelul portiunii fundice a stomacului se gasesc receptori specializati in eliberarea hormonilor responsabili de cresterea apetitului! Ori de cate ori stomacul este gol, in peretele gastric se vor produce substante (Ghrelin - factorului de eliberare al hormonului de crestere) care, circula prin sange si determina, actionand la nivelul creierului (hipotalamus), senzatia de foame! Prin operatia de gastric sleeve se indeparteaza acest segment de stomac (fundul stomacului) si, in consecinta, nivelul plasmatic de Ghrelin scade semnificativ. Astfel, pacientii se bucura de o sensatie de foame mult diminuata fapt care va determina atat scaderea numarului de mese, dar si a gustarilor pe parcursul a 24 de ore. Gastric Sleeve - the stapled gastric tube

3.Instalarea precoce a satietatii. Dupa operatia de gastric sleeve, umplerea rapida a stomacelului nou creat (tubul gastric de 100ml) determina instalarea precoce a unei senzatii de satietate. Pacientul nu mai poate manca - pentru ca nu mai are unde! Alimentele (reduse cantitativ) vor destinde stomacul de mici dimensiuni si pacientul se va declara satul! Pe de alta parte, absenta unui rezervor gastric autentic, va determina stomacul sa se goleasca foarte rapid si alimentele vor ajunge precoce in intestinul subtire. La acest nivel, in prezenta alimentelor, vor fi secreatate substante responsabile de senzatia de satietate (enterohormoni). Locul de actiune al enterohormonilor este tot Hipotalamului unde vor determina instalarea unei senzatii veritabile de satietate!

Cu alte cuvinte, pacientii cu gastric sleeve mananca putin, nu se plang de foame si se satura foarte repede.

Avantajele operatiei Gastric Sleeve

La pacientii cu Gastric Sleeve s-au raportat rezultate superioare altor metode restrictivein legatura cu diminuarea excesului ponderal.

in plus, micsorarea stomacului nu presupune utilizarea unor materiale suplimentare (banda textila, inel de silicon, sistem de ajustare a calibrului benzii gastrice) care pot genera, in timp, reactii sau stari morbide asociate.

La pacientii care prezinta comorbiditati importante asociate obezitatii, chirurgia laparoscopica scade riscul de aparitie a complicatiilor postoperatorii.

Beneficiile acestui abord sunt valabile si pentru gastrectomia longitudinala care, desi reclama gesturi complexe de chirurgie laparoscopica avansata, este relativ simpla, se desfasoara intr-un singur cadran abdominal, interesand un singur organ (stomacul) si necesita o durata relativ redusa a actului operator (aprox 50min).

Regim preoperator chirurgie bariatrica

In perioada de dinaintea operatiei bariatrice sanatatea ta si dieta nu trebuie sa se inrautateasca. Incepand o dieta sanatoasa, bogata in proteine, consumand mai multa apa si incepand exercitii fizice blande, sunt metode excelente pentru a te pregati pentru chirurgia bariatrica.

mai multe detalii ...

Regim postoperator Gastric Sleeve

Recomandari:
- Consumati numai alimente cu putere calorica scazuta!
- Mestecati bine(de aproximativ 25 de ori un dumicat) si inghititi incet (Nu fiti lacom!)
- Incetati sa mai mancati din momentul in care va simtiti confortabil de satul(a), pentru ca, altfel, veti vomita si stomacul se poate solicita si dilata.
- Mesele trebuie sa contina, in ordine: proteine, fructe, legume, cereale integrale.
- Nu beti lichide cu 15 min inainte de mese. Reincepeti sa beti lichide la 30-40 min dupa masa.

mai multe detalii ...

Rezultatele operatiei Gastric Sleeve

In urma acestei operatii toti pacientii au scazut in greutate. Excesul ponderal a fost redus in medie cu 39,15% (22,03-56,36) la 6 luni, cu 63,67% (36,84-72,72) la 12 luni si cu 73,37% (56,81-92,12) la 24 de luni. Indicele de masa corporeala mediu a evoluat de la 55,94 kg/m2 (42,52 -72,64) preoperator, la 45,62 kg/m2 (36,32 -61,95) la 6 luni po, la 40,8 kg/m2 (30,51-52,6) la 12 luni po si la 34,8 kg/m2 (28,51-44,6) la 24 de luni po.

mai multe detalii ...

Galerie foto privind Gastric Sleeve

accesati sectiunea ...

Scroll to top