Regim proteic Chirurgie Bariatrica

Proteinele pentru pacientii chirurgiei bariatrice

Dupa apa, proteina este cea mai abundenta substanta din corpul uman.Cuvântul "proteina" provine dintr-un cuvant grecesc care inseamna "de prima importanta". Este adevarat ad litteram pentru pacientul chirurgiei bariatrice. Proteina este indiscutabil cel mai important nutrientdin dieta bariatrica.

Chirurgia adresata scaderii ponderale produce o trauma severa corpului. Dupa chirurgia bariatrica trebuie sa ai un aport zilnic suficient de proteine pentru a grabi vindecarea cicatricelor, a prezerva masa de tesut non-grasos, a creste catabolismul grasimilor si a minimiza pierderea parului. Alimentele care contin multe proteine trebuie consumate cu prioritate in timpul meselor. Pe termen lung, aportul recomandat de proteine dupa operatie poate varia intre 55-100g pe zi, in functie de nevoile individuale si de dieta bariatrica stabilita de chirurg sau dietetician. Minimul necesar de proteine in general acceptat pentru femei este de 50-60g pe zi, iar barbatii au nevoie de cel putin 60-70g de proteine pe zi. Sursele alimentare preferabile pentru proteine includ carnea de pasare, ouale sau Egg Beaters, carnea slaba, pestele, branza slaba, laptele degresat, fasolea si lintea. Unele carnuri rosii precum cea de vita, porc, miel sau de vitel pot fi greu de digerat pentru un pacient supus chirurgiei bariatrice.

Este foarte dificil sa consumi suficiente proteine alimentare in timpul primelor luni dupa o interventie de chirurgie bariatrica. Cei mai multi pacienti asociaza in dieta postoperatorie suplimente proteice lichide ca shake-uri, bauturi reci, supe sau budinca, si multi continua sa le foloseasca intreaga viata ca sursa echilibrata si convenabila de proteine.

Beneficiile proteinelor dupa o interventie de chirurgie bariatrica

Proteinele aduc multe beneficii importante pacientului dupa chirurgia bariatrica:

  • Proteinele ajuta in vindecarea corespunzatoare dupa chirurgia bariatrica. Ajuta la cresterea si refacerea tesuturilor incluzand pielea, muschii si organele majore.
  • Proteinele ajuta la mentinerea sanatatii pielii, oaselor si unghiilor.
  • Proteinele ajuta la sinteza hormonilor, enzimelor si anticorpilor, cu rol in functionarea corespunzatoare a organismului.
  • Proteinele ajuta organismul sa arda grasimi in loc de tesut muscular, pentru o pierdere de greutate sanatoasa. Cand incerci sa slabesti dupa chirurgia bariatrica, reduci numarul de calorii. Din pacate, corpul uman tinde sa vada depozitele adipoase mai pretioase decat tesutul muscular si va arde sau "cataboliza" tesut muscular, inainte de a folosi grasimi ca sursa de energie. Consumand suficiente proteine zilnic, vei cruta si prezerva tesutul muscular, fortand metabolismul sa foloseasca grasimi pentru energie. Acest beneficiu al proteinelor este numit adesea drept "crutarea proteinelor" sau "anti-catabolic".
  • Proteinele sprijina metabolismul tau natural pentru a pierde greutate mai repede. Cu cat masa musculara din organism este mai mare, cu atat este mai mare metabolismul si cu atat mai mule calorii va arde corpul, chiar si in repaus. Kilogram dupa kilogram, muschii tai ard de 25 de ori mai multe calorii decat grasimea. Dimpotriva, mai putin tesut muscular inseamna un metabolism mai lent. Pentru a ilustra asta 453g de muschi pot arde 30-50 de calorii pe zi, sau 350-500 de calorii pe saptamana. Pe de alta parte, 453g de grasime ard doar 2 calorii pe zi, sau 14 calorii pe saptamana. De aceea, cresterea si prezervarea tesutului muscular, face nu doar pierderea grasimii mai usoara dar si mai durabila.
  • Proteinele inlatura senzatia de foame dintre mese si evita tentatia gustarilor. Unul dintre aminoacizii din proteine, triptofanul (un precursor al serotoninei) actioneaza la nivelul centrului satietatii din creier.

Corpul tau este de fapt alcatuit din mii de proteine diferite. Deoarece corpul tau sintetizeaza mereu noi proteine si pentru ca tu nu depozitezi aminoacizi (subunitati ale proteinelor) asa cum depozitezi grasimi, trebuie sa ingeri o cantitate noua de proteine in fiecare zi. Corpul poate sintetiza 13 aminoacizi, dar 9 aminoacizi sunt esentiali, insemnand ca ei nu pot fi sintetizati de corpul tau si trebuie sa provina din surse alimentare. Exista atat surse proteice complete cat si incomplete. Proteinele complete contin toti aminoacizii esentiali necesari corpului pentru a sintetiza noi proteine. Proteinele incomplete au lipsa unul sau mai multi aminoacizi esentiali. O buna sursa de proteine complete sunt proteinele de origina animala, incluzand: carnea, pestele, ouale si lactatele. Proteinele vegetale sunt incomplete.

Pe masura ce urmezi dieta bariatrica, sa nu uiti ca proteinele vegetale nu sunt proteine complete. ( O proteina completa este un aliment care contine toti aminoacizii esentiali). Proteinele vegetale trebuie folosite impreuna cu cele de origine animala pentru a-ti asigura toti aminoacizii esentiali de care ai nevoie.

Regimul preoperator in chirurgia bariatrica

Chirurgia bariatrica pentru slabire necesita sa faci modificari ale modului de viata inainte si dupa.

Consultatia despre nutritie cu chirurgul sau dieteticianul inainte de operatia bariatrica este un pas foarte important al procesului- pentru a fi explicate cerintele nutritionale si schimbarile de dieta necesare inainte si dupa chirurgia bariatrica.

mai multe detalii ...

Scroll to top