Dieta si tratamente obezitate

PERIOADA POSTOPERATORIE

A doua zi postoperator se efectueaza controlul radiologic al operatiei utilizand Gastrografin.Daca nu se evidentiaza imperfectiuni morfologice sau functionale la acest nivel, se extrage sonda nasogastrica si i se permite pacientului sa consume lichide in cantitati foarte reduse.

Pacientul ramane in continuare atent monitorizat, acordand importanta adecvata oricarui element clinic (tahicardie, ascensiune termica) sau paraclinic survenit in evolutie. Se continua profilaxia complicatiilor trombembolice prin administrarea de heparina cu greutate moleculara mica (Fragmin, Clexane etc).

Intre ziua aIIa si a 9 a postoperator pacientul va primi doar dieta lichidiana. Timp de 3 saptamani alimentele ingerate vor fi de consistenta scazuta si bine maruntite. Abia dupa 3 saptamani pot fi consumate alimente solide - "pacientul poate sa muste din alimente si sa inghita ce a muscat!".

    Compozitia regimului dietetic trebuie verificata de medicul dietetician.

Pentru Gastric Sleeve si Gastric Banding sunt interzise alimentele hipercalorice (dulciurile si grasimile)  Desi pacientii cu gastric bypass pot consuma alimente neselectiv, Vitaminele si mineralele care nu se pot absorbi datorita modificarilor induse de GBP trebuie suplimentate exogen pentru toata viata.(1) Deasemenea, in perioada postoperatorie imediata recomandam pacientilor administrarea de antisecretorii gastrice (Omeprazole 2 x 20 mg pe zi timp de 30 de zile)

Externarea are loc la 1-3 zile postoperator in functie de toleranta digestiva si momentul reluarii tranzitului intestinal pentru gaze si materii fecale. Pacientii se prezinta sistematic la control la 30 de zile, 3 luni, 6 luni, 12 luni si 24 de luni inregistrandu-se atent rezultatele, complicatiile si particularitatile survenite in evolutia particulara a fiecaruia dintre pacientii operati.

Bibliografie

1.Rhode BM, MacLean LD Vitamin and Mineral Suplimentation after gastric bypass in Dietel M si Cowan GSM jr,  Update: Surgery for Morbidly Obese Patient FD - Communications Inc,2000, pp147-160

Scroll to top