Operatie obezitate Gastric Bypass

Definitie Gastric Bypass

Bypass-ul gastric este procedeul de chirurgie bariatrica care se caracterizeaza prin crearea unui rezervor gastric de mici dimensiuni si anastomozarea acestuia la o ansa jejunala situata distal de prima portiune a intestinului. Acest montaj, prezentat schematic in figura alaturata este, in multe cazuri, cea mai buna optiune pentru tratamentul obezitatii morbide.

Bypass-ul Gastric (GBP), lansat de peste 40 de ani in chirurgie deschisa, se bucura incontestabil de o eficacitate care a facut proba timpului si este astazi cel mai frecvent utilizat procedeu de chirurgie bariatrica.

Cu sprijinul tehnologiei actuale Bypass-ul Gastric poate fi efectuat cu succes pe cale laparoscopica, pacientii obezi beneficiind astfel de avantajele chirurgiei miniminvazive.

Numarul de operatii de Gastric Bypass e in crestere

Astazi, numarul operatiilor gastric bypass care se efectuaza anual este in continua crestere. Indiferent de calea de abord, in conditiile in care obezitatea ingrijoreaza tot mai mult, beneficind de progrese tehnologice considerabile, in ultimul deceniu, numarul de procedee de gastric bypassefectuate anual in SUA a crescut de 6 ori ( de la 16.000 la 103.000).

Operatii de Gastric Bypass in Romania

In Romania, prima operatie de gastric bypass prin abord laparoscopic a fost efectuata in 2002 la Spitalul Sfantul Ioan din Bucuresti, de catre o echipa condusa de Dr. Catalin Copaescu.
De atunci, de experienta acestei echipe operatorii numara peste 170 de pacienti cu obezitate morbida la care s-a efectuat cu succes operatia de Gastric Bypass pe cale laparoscopica.
Aceasta experienta este prioritara in Romania si este una dintre cele mai consistente din acesta regiune a Europei!

Mecanisme ce influenteaza curba ponderala

Sintetic, sunt atribuite bypass-ului gastric 4 mecanismeprin care influenteaza curba ponderala a pacientilor obezi:

  1. Restrictia aportului alimentar - dimensiunea redusa a stomacului nou creat va limita cantitatea de alimente consumata la o singura masa
  2. Maldigestia alimentelor - digestia este amanata, alimentele ocolind o parte importanta din suprafata de absorbtie a dulciurilor si grasimilor (prima portiune a intestinului subtire). Astfel, desi dulciurile sunt hipercalorice, consumul lor este permis pentru ca absorbtia este mult diminuata!
  3. Sindrom Dumping-like. Prezenta mai precoce a alimentelor in intestinul subtire (scurt-circuitand stomacul) stimuleaza producerea si eliberarea unor entero-hormoni care, pe calea circulatiei sanguine, ajung la creier (hipotalamus) si determina instalarea senzatei de satietate! Daca pacientul va consuma dulciuri in excess, la contactul precoce al mucoasei intestinale cu aleste alimete hipercalorice se vor produce entero-hormoni care vor determina tulburari vegetative cunoscute sub denumirea de Sindrom Dumping: ameteli, greata, palpitatii, scaun diareic! Datorita aparitiei acestui discomfort pacientii cu GBP evita consumul de dulciuri concentrate, ceea ce din punct de vedere al scaderii onderale reprezinta un important aventaj!
  4. Diminuarea apetitului. Scaderea nivelul plasmatic al Ghrelin (hormon produs in principal la nivelul stomacului si responsabil de aparitia si intensitatea senzatiei de foame!) este explicata prin blocarea receptorilor gastrici de catre entero-hormonii produsi la nivelul intestinului, in prezenta alimentelor ingerate!

Indicatii pentru Gastric Bypass

Pacientii care prezinta tulburari patologice ale apetitului (exagerat) vor prezenta o complianta redusa la procedeele restrictive.

Pacientii la care a fost efectuat un procedeu restrictiv de chirurgie bariatrica, metoda care s-a dovedit inadecvata pentru a influenta curba ponderala, ar trebuie sa beneficieze de gastric baypass sau BPD.

mai multe detalii ...

Tehnica de Gastric Bypass

Procedeul de bypass gastric presupune crearea unei pungi gastrice de mici dimensiuni care se anastomozeaza la o ansa jejunala aleasa la o distanta variabila fata de unghiul duodenojejunal. Astfel, alimentele inghitite vor umple acest nou rezervor gastric de mici dimensiuni (15-20 ml) si vor ajunge direct in intestin, ocolind stomacul si prima parte a intestinului subtire (Jejun).

mai multe detalii ...

Regim preoperator chirurgie bariatrica

In perioada de dinaintea operatiei bariatrice sanatatea ta si dieta nu trebuie sa se inrautateasca. Incepand o dieta sanatoasa, bogata in proteine, consumand mai multa apa si incepand exercitii fizice blande, sunt metode excelente pentru a te pregati pentru chirurgia bariatrica.

mai multe detalii ...

Regim postoperator Gastric Bypass

Dupa chirugie bariatrica este necesar a urma o dieta specifica care va va asigura o vindecare corecta si o nutritie adecvata. Chirurgia bariatrica este o metoda care va ajuta sa scapati de surplusul ponderal. Are o rata de succes de peste 80%. In celelalte cazuri(20%) esecul se datoreaza nerespectarii dietei recomandate de chirurg sau dietetician.

mai multe detalii ...

Rezultatele operatiei de Gastric Bypass

Experienta echipei operatorii condusa de dr. Catalin Copaescu este de peste 200 de pacienti care au beneficiat de bypass gastric, operati integral laparoscopic si reprezinta o performanta prioritara in Balcani!

mai multe detalii ...

Evolutie postoperatorie Gastric Bypass

A doua zi postoperator se efectueaza controlul radiologic al anastomozei gastrojejunale utilizand Gastrografin.
Daca nu se evidentiaza imperfectiuni morfologice sau functionale la acest nivel, se extrage sonda nasogastrica si i se permite pacientului sa consume lichide in cantitati foarte reduse.
Pacientul ramane in continuare atent monitorizat, acordand importanta adecvata oricarui element clinic (tahicardie, ascensiune termica) sau paraclinic survenit in evolutie. Se continua profilaxia complicatiilor trombembolice prin administrarea de heparina cu greutate moleculara mica (Fragmin, Clexane etc).

mai multe detalii ...

Galerie foto - video Gastric Bypass

accesati sectiunea ...

Scroll to top