Bypass-ul gastric este procedeul de chirurgie bariatrica care se caracterizeaza prin crearea unui rezervor gastric de mici dimensiuni si anastomozarea acestuia la o ansa jejunala situata distal de prima portiune a intestinului. Acest montaj, prezentat schematic in figura alaturata este, in multe cazuri, cea mai buna optiune pentru tratamentul obezitatii morbide.
Bypass-ul Gastric (GBP), lansat de peste 40 de ani in chirurgie deschisa, se bucura incontestabil de o eficacitate care a facut proba timpului si este astazi cel mai frecvent utilizat procedeu de chirurgie bariatrica.
Cu sprijinul tehnologiei actuale Bypass-ul Gastric poate fi efectuat cu succes pe cale laparoscopica, pacientii obezi beneficiind astfel de avantajele chirurgiei miniminvazive.
Astazi, numarul operatiilor gastric bypass care se efectuaza anual este in continua crestere. Indiferent de calea de abord, in conditiile in care obezitatea ingrijoreaza tot mai mult, beneficind de progrese tehnologice considerabile, in ultimul deceniu, numarul de procedee de gastric bypassefectuate anual in SUA a crescut de 6 ori ( de la 16.000 la 103.000).
In Romania, prima operatie de gastric bypass prin abord laparoscopic a fost efectuata in 2002 la Spitalul Sfantul Ioan din Bucuresti, de catre o echipa condusa de Dr. Catalin Copaescu.
De atunci, de experienta acestei echipe operatorii numara peste 170 de pacienti cu obezitate morbida la care s-a efectuat cu succes operatia de Gastric Bypass pe cale laparoscopica.
Aceasta experienta este prioritara in Romania si este una dintre cele mai consistente din acesta regiune a Europei!
Sintetic, sunt atribuite bypass-ului gastric 4 mecanismeprin care influenteaza curba ponderala a pacientilor obezi:
Pacientii care prezinta tulburari patologice ale apetitului (exagerat) vor prezenta o complianta redusa la procedeele restrictive.
Pacientii la care a fost efectuat un procedeu restrictiv de chirurgie bariatrica, metoda care s-a dovedit inadecvata pentru a influenta curba ponderala, ar trebuie sa beneficieze de gastric baypass sau BPD.
Procedeul de bypass gastric presupune crearea unei pungi gastrice de mici dimensiuni care se anastomozeaza la o ansa jejunala aleasa la o distanta variabila fata de unghiul duodenojejunal. Astfel, alimentele inghitite vor umple acest nou rezervor gastric de mici dimensiuni (15-20 ml) si vor ajunge direct in intestin, ocolind stomacul si prima parte a intestinului subtire (Jejun).
In perioada de dinaintea operatiei bariatrice sanatatea ta si dieta nu trebuie sa se inrautateasca. Incepand o dieta sanatoasa, bogata in proteine, consumand mai multa apa si incepand exercitii fizice blande, sunt metode excelente pentru a te pregati pentru chirurgia bariatrica.
Dupa chirugie bariatrica este necesar a urma o dieta specifica care va va asigura o vindecare corecta si o nutritie adecvata. Chirurgia bariatrica este o metoda care va ajuta sa scapati de surplusul ponderal. Are o rata de succes de peste 80%. In celelalte cazuri(20%) esecul se datoreaza nerespectarii dietei recomandate de chirurg sau dietetician.
Experienta echipei operatorii condusa de dr. Catalin Copaescu este de peste 200 de pacienti care au beneficiat de bypass gastric, operati integral laparoscopic si reprezinta o performanta prioritara in Balcani!
A doua zi postoperator se efectueaza controlul radiologic al anastomozei gastrojejunale utilizand Gastrografin.
Daca nu se evidentiaza imperfectiuni morfologice sau functionale la acest nivel, se extrage sonda nasogastrica si i se permite pacientului sa consume lichide in cantitati foarte reduse.
Pacientul ramane in continuare atent monitorizat, acordand importanta adecvata oricarui element clinic (tahicardie, ascensiune termica) sau paraclinic survenit in evolutie. Se continua profilaxia complicatiilor trombembolice prin administrarea de heparina cu greutate moleculara mica (Fragmin, Clexane etc).